Munzurpress, Tunceli Gazeteciler Cemiyeti ve Hollanda Kraliyeti Büyük Elçiliği tarafından 2’nci Uluslararası Gazetecilik ve Basın Özgürlüğü Konferansı Tunceli’de düzenlendi. Hüseyin Güntaş Kütüphanesi ve Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansa yerel, ulusal ve uluslararası boyutta çok sayıda gazeteci katıldı. Konferansın ikinci oturumunda “Yapay Zekâ ve Gelişen İletişim Araçlarıyla Gazeteciliğin Geleceği: Yapay Zekanın Gazeteciliğe Etkileri” konusu konuşuldu. Kültigin Kaan Akbulut moderatörlüğünde, Ahmet Alphan Sabancı, Esra Özgür, Mehmet Şafak Sarı, Hamdi İstanbullu konuşmacı olarak katıldı.
“Yapay zeka işleri kolaşlatıralabilir”
İlk olarak konuşan Ahmet Alphan Sabancı, dünyada dijitalda gazeteciliğin kendini yeniden keşfettiğini söyledi. Sabancı, “Habercilik yapanlar Twitter, Facebook’ta bir paylaşımla büyük kitlelere ulaşılabilirken sonsuza kadar kalacakları düşünülüyordu. Buna yönelik içerik ürettiler. Bu şekilde kitleler kendilerinden uzaklaştı. Diğer yandan bu platformlar daha fazla kazanmayız diyerek, burada kullanıcılarının gelirlerini düşürdü. Bu şekilde kendi topuklarına sıktılar.
Dünyada yapay zekada ısrarla konuşulan yanlış kullanımdır. İnsanlarda yapay zekanın herşeyi yapabileceği biliniyor. Ama böyle birşey yok. Yapay zeka işleri kolaylaştırılabilir” dedi.
“Veri setlerinde şeffaf olmalarıdır”
Esra Özgür, “Teyitçiler yapay zekanın işlerini kolaylaştırmak üzere çalışıyor. Analizler kısmında kullanıyoruz. Bu şekilde yapay zekayı besliyoruz, geliştiriyoruz. Beğenmediğimiz başlığı kullanmıyoruz, ona da söylüyoruz hangisini kullandığımız. Ayrıca siyasilerin demeç doğrulamasında yapay zekayı kullanıyoruz. Teyitçilik aşamasında şimdilik güvenilir değil. Çünkü hangi kaynakları kullandığını bilmiyoruz. Teyitçilerin ve gazetelerin talebi yapay zeka ile ilgili veri setlerinde şeffaf olmalarıdır. Youtube ve Meta ile teyitçilik konusunda çalışamıyoruz. Oralardaki yanlış bilgi tehlikeli yerde duruyor” dedi.
“İyi muhabir olduğu sürece gazetecilik bitmeyecektir”
Mehmet Şafak Sarı, “Gazeteler az insanla iyi iş yapmaya çalışarak kahramanlık peşinde koşuyor. Dil modellerini kullanmak büyük maliyetleri ortadan kaldıracaktır. Dersim’de bir çevre sorunu hakkında bir şey bilmemenize rağmen haberi yapmak için Chat Cpt’ye ne yapmanız gerektiğini sorduğunuzda her türlü bilgiyi alıp haberi bütün yönleriyle oluşturabiliyorsunuz. Yine haber sitesi için haberi öne çıkarmak için başlık ve anahtar kelime anlamında işinizi kolaylaştıran birçok etkisi var. Yapay zekâ gazetecinin işini bitirecek mi? İyi muhabir olduğu sürece gazetecilik bitmeyecektir. Ama ajanstan aldığı haberi takla attıran gazeteci işsiz kalacaktır” dedi.
“Yapay zekaya yatırım yapmak zorundayız”
Hamdi İstanbullu “Yapay zeka kaçınılmaz bir süreç. Dost mu oluruz, düşman mı oluruz bilmiyorum. Bu realite ile kendi işimizi nasıl yapacağız? Bunu konuşmalıyız. Dilimiz yaygın olmadığı kapitalist sistem bizim bir şey yapmıyor. Kendimiz oturup kaynaklar oluşturmamız gerek. Türkiye’de yatırımcı grup yapay zekaya yatırım yapmak zorunda” dedi.
EKONOMİ
7 saat önceASAYİŞ
14 Ekim 2024DİYARBAKIR HABERLERİ
14 Ekim 2024DİYARBAKIR HABERLERİ
14 Ekim 2024DİYARBAKIR HABERLERİ
14 Ekim 2024EKONOMİ
14 Ekim 2024EĞİTİM
14 Ekim 2024