DOLAR 38,0272 0.01%
EURO 41,1366 0.03%
ALTIN 3.695,570,22
BITCOIN %
Diyarbakır
16°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

  • Üniversiteye başlayacaklar için birkaç öneri
  • ABONE OL
    18 Ağustos 2024 23:21
    Üniversiteye başlayacaklar için birkaç öneri

    18 Ağustos 2024 23:21


    AYŞEGÜL TAŞ

    Sevgili arkadaşlar 12 yıllık eğitimin sonunda hayallerinizi süsleyen mesleklere adımınızı atmayı başardınız. Üniversiteyi kazandınız böylelikle yakın bir zamanda yeni bir eğitim ve öğretim hayatına giriş yapacaksınız.

    Peki üniversitede sizleri neler bekliyor?

    Öncelikle eğitim hayatınız lise ilkokul ortaokul gibi olmayacaktır. Sınav sistemi değişip her ders için vize ve final sınavlarına gireceksiniz. Belirli oranda bir başarı elde etmeniz istenecektir. Bu başarı elde ettikten sonra dersi başarılı bir şekilde tamamlamış olacaksınız. Fakat final ve vizede yeteri kadar not alamadığınızda sizleri bütünleme adıyla anılan sınav sizleri bekleyecektir. Bu sınav tüm sınavlar yani vize ve final sınavları bittikten sonra devreye girecektir. Bu sınavı da büyük bir başarı ile elde ettikten sonra dersinizi başarıya tamamlamış olup alttan ders bırakmamış olacaksınız.

     

    Üniversite hayatınız boyunca birçok araştırma yapacaksınız.Kendinizi bir bilim adamı gibi düşünebilirsiniz. Üniversite hayatınız boyunca kendinizi geliştirmenizi tavsiye ederim. Özellikle üniversitenizde mevcut olan kütüphanelerin çok iyi tanıyıp verimli bir şekilde kullanmanızı tavsiye ederim. Bunu yapmanız için ise kendinize kütüphane turu oluşturabilirsiniz. Kütüphane koşullarını tanıyıp raflardaki kitapları inceleyebilirsiniz böylelikle görsel hafızanızla beraber kütüphaneyi zihninize bir şema şeklinde yer edindirebilirsiniz. Unutmayınız ki üniversite hayatınız boyunca birçok araştırma yapacak ve birçok sonuca ulaşacaksınız bu durumda size birinci kaynaklardan faydalanmanız öneririm.

     

    Yurt ortamında yaşayacaksanız eğer o da koşullarını iyi bir şekilde öğrenip ona göre davranmanızı tavsiye ederim. Unutmayın ki artık tek başınıza veya ailenizle yaşamıyorsunuz artık hayatınızda arkadaşlarınız ve öğretmenleriniz daha çok yer edinecektir. Bu yüzden oda arkadaşlarınızı tanıyıp onlara ve kendiniz için güzel bir üniversite hayatı geçirmek adına çeşitli faliyetlerde bulunabilirsiniz. Yurt ortamınız saygı ve sevgi çerçevesi içerisinde ilerlerse emin olun hayat sizin için daha güzel olacaktır. Oda kuralları belirleyip buna uygun adımlar atmanızı tavsiye ederim. Odanız da size ait bir yatak çalışma masası ve kıyafet dolabı olacaktır. Bunların düzeninden ve sorumluluğu size aittir. Unutmayın ki sizden sonra da o eşyalar kullanılacaktır. Bu yüzden eşyalara zarar vermeden dikkatli bir şekilde kullanmanızı öneririm. Sizden sonra gelecekler için de bu eşyalar kutlanılacaktır. Dolap düzeni tamamı ile size ait olacaktır. Dolaplar evinizde bulundu dolaplardan daha küçük olduğundan dolayı dolap düzenleyicilerini kullanabilirsiniz bunun için küçük bir alışveriş yapabilirsiniz. Öte türlü kişisel bakımlarınıza ait eşya alışverişine de çıkmanız gerekmektedir. Kıyafetlerinizi çamaşırhanede bir sıra dahilinde yıkayıp uygun koşullarda kurutabilirsiniz bunun için boş zamanlarınızı kullanabilirsiniz.

     

    Yemekhane sizin için uygun yemekleri sunacaktır. Bu yemekleri başta yemekte zorlanacaksınız fakat daha sonrasında sürece alışıp yemekleri afiyetle yiyeceksinizdir. Bu konuda hiç şüpheniz olmasın. Çoğunlukla yurt yemekleri sabah ve akşam öğünlerinden oluşur. Öğle öğünü ise çoğunlukla üniversitenin yemekhanelerinde gerçekleşmektedir.

     

    Üniversitenizin bulunmuş olduğu şehri tanımaya çalışın. Özellikle hastane ve çarşısı iyi bilin. Çarşısını bilmek size zaman kazandıracak aynı zamanda işlerinizi daha kolay bir şekilde halletmenizi sağlayacaktır.

     

    Otobüslerin kalkış saatleri kısacası hareket saatlerini bilmek yine aynı şekilde ders saatlerini geç kalmadan ulaşmanızı daha rahat bir şekilde sağlayacaktır.

     

    Üniversite hayatı boyunca maddi sıkıntılar çekmemeniz açısından bazı durumlarınızı düzene sokmanız gerekmektedir. Örneğin fazla savurgan olmamalısınız. Bütçenizi kendinize uygun ve hayat standartlarına uygun şekilde davranmalı ve bunu düzene koymalısınız. Kredi yurtlar kurumu tarafından sağlanan burslarınızı iyi değerlendirmenizi öneririm.

     

    Üniversitede gerçekleşecek olan sosyal faaliyetlere katılmanız sizleri mutlu edecek ve geliştirecektir elinizden geldiği kadar bu faaliyetleri eğitim ve öğretim hayatınızı aksatmayacak şekilde katılmanızı tavsiye ederim.

     

    Unutmayın ki hayatınızın en güzel birkaç yılını üniversitede yaşayacaksınız şimdiden yeni hayatınız size mutluluk ,huzur ve sağlık getirsin.

    Ayşegül TAŞ

      En az 10 karakter gerekli


      HIZLI YORUM YAP