Yaptığı onca çalışma bilim insanına ve Diyarbekir’e yaptığı kazançlardan dolayı bir unvan da kazanır. Bir bakıma ödenmesi güç bir vefa borcunun sembolüdür bu unvan.
Edebiyat, Tarih, Folklor ve Tıp Tarihi konularında milli ve milletlerarası kongre, panel ve sempozyuma özel davetle katılır. Ziya Gökalp, Süleyman Nazif, Ali Emiri, Cahit Sıtkı Tarancı,Celal Güzelses gibi fıkir ve sanat alanında Diyarbekir’in yetiştirdiği milli kıymetlerle ilgili anma toplantılarının düzenlenmesinden ve bu toplantılardaki ilgi çekici, derin bilgisiyle büyük katkı sunar. Ziya Gökalp Üniversitesini Kurma ve Yaşatma Derneği kurucularındandır.
Dönemin Rektörü Prof.Dr. Sedat Arıtürk tarafından, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 14/5. Maddesi gereğince Dicle Üniversitesi Senatosunun 07.04.1995 tarih ve 4-1 sayılı toplantısında alınan kararla “Fahri Edebiyat Doktoru” Unvanı verilir.Abdüssettar Hayati Beyin özel Kitaplığı’nda Diyarbekirli şair ve hattatlara, bilim adamlarına ait birçok yazma eser, mektup ve levhalar bulunmaktadır. Arapça, Türkçe, Farsça, Kürtçe, Fransızca bilen Abdüssettar Hayati bey, çeşitli memuriyetlerde bulunduktan sonra “Dicle Üniversitesi
Tıp Tarihi Enstitüsü Uzmanı” olarak uzun yıllar çalışır ve aynı görevde iken emekliye ayrılır. Eşi Hacı Ana Müslime Hanım Diyarbakir’da 19 Ocak 2008’de vefatından sonra 2008 yılının sonlarına doğru oğluyla beraber Diyarbakır’dan Ankara’ya taşındılar. “Ben Diyarbakırlı değilim, Diyarbekirliyim” Diyarbekir bakır’ın diyarı değil, Bekir’in diyarıdır, Bakır Ergani Madeninde var. Ben Abdüssettar Hayati AMİDİ’yim ben Diyarbekirliyim’: İçinde Diyarbekir şehrine duyduğu özlem ve sevgiyle 19 Ocak 2015 günü Ankara’da 97 yaşında vefat etti.
ASAYİŞ
29 gün önceDİYARBAKIR HABERLERİ
05 Ekim 2024DİYARBAKIR HABERLERİ
05 Ekim 2024DİYARBAKIR HABERLERİ
05 Ekim 2024EKONOMİ
05 Ekim 2024EĞİTİM
05 Ekim 2024DİYARBAKIR HABERLERİ
05 Ekim 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. temadam.com