Diyarbakır’da 7 Ocak 1922 tarihinde dünyaya gelen Orhan Asena, ilk ve orta öğrenimini memleketinde tamamladı. Şair ve yazar kimliği, çocuk yaşlarda şiir ve öykü yazmaya başlamasıyla şekillendi. Lise yıllarında tiyatro dünyasına adım atan Asena, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra çocuk hastalıkları uzmanı olarak görev yaptı.
“Türk tiyatrosunun Shakespeare’i” olarak nitelendirilen Orhan Asena, Ankara’ya yerleştikten sonra Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’nde edebi kurul üyesi ve başkanı olarak önemli görevler üstlendi. Edebiyat dergilerinde şiir ve hikayeleriyle yer alan Asena, daha sonra tamamen oyun yazarlığına yönelerek birçok eser kaleme aldı.
Sanatçının oyunları, Ankara ve İstanbul’da hem Devlet hem de Şehir Tiyatroları sahnelerinde defalarca sergilendi. Tarihi konulara odaklanan eserleriyle tanınan Asena, Türk tiyatrosunun önde gelen isimlerinden biri olarak kabul edildi.
1955 yılında sahnelenen “Tanrılar ve İnsanlar – Gılgamış” adlı oyunu, Türk Dil Kurumu Tiyatro Ödülü’nü kazanarak başarısını taçlandırdı. Bu oyun, aynı zamanda birçok dilde tercüme edilerek uluslararası alanda da ilgi gördü.
Orhan Asena’nın sanat hayatına damga vuran eserlerinden biri olan “Atçalı Kel Mehmet,” TRT tarafından 1970 yılında başarı ödülüne layık görüldü. Ardından birçok ödülle onurlandırılan Asena, 1998’de “Devlet Sanatçısı” unvanına layık görüldü.
Türk tiyatrosuna değerli katkılar sunan ve edebi birikimiyle ön plana çıkan Orhan Asena, 15 Şubat 2001 tarihinde Ankara’da hayata veda etti. Diyarbakır’da Cebeci Asri Mezarlığı’nda toprağa verilen usta yazarın eserleri, Türkiye genelinde birçok sahnede başarıyla sahnelenmeye devam ediyor.
Orhan Asena, şiir türünce “Masal”, “Kıt Kanaat” ve “Kurtuluş Savaşı Destanı” isimli eserler kaleme alırken, oyun türünde ise “Tanrılar ve İnsanlar / Gılgamış”, “Korku”, “Hürrem Sultan”, “Kocaoğlan”, “Yalan”, “Gecenin Sonu”, “Toroslardan Öteye”, “Tohum ve Toprak”, “Hacivat Politikacı”, “Murtaza”, “Ya Devlet Başa Ya Kuzgun Leşe”, “Yunus Emre”, “Yıldız Yargılaması” ve “Ölü Kentin Nabzı”nın da aralarında olduğu çok sayıda eseriyle okuyucuyla buluştu.
ASAYİŞ
08 Ekim 2024DİYARBAKIR HABERLERİ
08 Ekim 2024DİYARBAKIR HABERLERİ
08 Ekim 2024DİYARBAKIR HABERLERİ
08 Ekim 2024EKONOMİ
08 Ekim 2024EĞİTİM
08 Ekim 2024DİYARBAKIR HABERLERİ
08 Ekim 2024