İncelemeler, caminin çeşitli dönemlerde geçirdiği tamiratlar nedeniyle özgün yapısını büyük ölçüde kaybettiğini gösteriyor. Ancak bu durum, caminin tarih içinde geçirdiği evrimi ve farklı mimari özellikleri anlamamıza katkı sağlıyor. Caminin kuzey ve güney cepheleri arasında belirgin farklar bulunmaktadır. Güney cephesindeki kubbeli bölümde, dikdörtgen kesitli üç büyük payanda dikkat çekiyor. Ancak bu payandaların 20. yüzyılda eklenmiş olabileceği belirtiliyor.
Caminin iç mekanı, doğu-batı doğrultusunda enine dikdörtgen plana sahip olup, mihraba paralel dört nef ve üçü mihrap önü kubbesiyle kesilmektedir. Büyük kubbe, geniş bir alanı örtmekte olup, kıble duvarında dört farklı mihrap bulunmaktadır. Mihrapların içindeki süslemeler, Eyyûbî dönemine ait olduğunu göstermekte olup, özellikle doğu tarafındaki mihrap, mukarnas kavsaralı nişe sahiptir. Niş, bitkisel ve geometrik süslemelerle işlenmiş olup, kemer üzerinde 1227 tarihli celî sülüs Eyyûbî kitâbesine sahiptir.
Caminin kuzey cephesindeki kapılar, özellikle doğudaki süslü kapı ile batıdaki sadeliğiyle dikkat çekmektedir. Doğu tarafındaki kapının süslemeleri ve batıdaki sadelik, caminin geçirdiği değişiklikleri ve farklı dönemleri yansıtmaktadır. Bu özellikler, Selahaddin-i Eyyubi Camii’nin sadece ibadet mekanı değil, aynı zamanda tarih kokan mimari bir şaheser olduğunu göstermektedir.
ASAYİŞ
29 gün önceDİYARBAKIR HABERLERİ
04 Ekim 2024DİYARBAKIR HABERLERİ
04 Ekim 2024DİYARBAKIR HABERLERİ
04 Ekim 2024EKONOMİ
04 Ekim 2024EĞİTİM
04 Ekim 2024DİYARBAKIR HABERLERİ
04 Ekim 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. temadam.com