52 yıllık silahlı çatışma süreci geçtiğimiz hafta tamamen terk edilerek yerini siyasal zemine bırakmaya dönüştü. Yarım asırlık süre içerisinde birçok kez çözüm için çeşitli girişimler oldu ve her girişim çeşitli etkenler nedeni ile yarım kaldı. Şimdi ise bütün Türkiye’de olduğu gibi Diyarbakır’da da tek temenni silah bırakma kararının uygulanması ve siyasal zemine geçilmesinin sağlanması oluyor.
Öte yandan silah bırakma kararı sadece bir karardan ibaret görülmemelidir. Çünkü silah bırakmak demek yerini demokratik ve barışçıl yöntemlerin benimsenmesi ve kabul edilmesi demektir. Artık siyasal zeminde sorunlar tartışılacak, çözüme kavuşturulması için çaba gösterilecek. Demokrasinin bütün değerleri eksiksiz ve tamamen uygulanmaya çalışılacak. Bu ise çağdaş medeniyet ve demokrasilerden eksik kalındığı yönünde batı dünyasından gelen eleştirilerin son bulması için büyük bir fırsat zemininin oluşmasına neden olacak.
Diğer yandan silah bırakma kararı ile tam demokratik ilke ve yöntemlerin gerçekleştirilmesi ile oluşan atmosfer ekonomik yönden de olumlu olacaktır. Çünkü iş dünyasının en çok kabul edilen sözünde de denildiği gibi “sermaye korkaktır” bahanesine uygun ortam ve iklim ortadan kalkacaktır. Sorun olmadığı takdirde yatırım gelir bahanesi de artık geçersiz kalacaktır. Zira sorunların çözümü ile iş dünyasının bir bahanesi kalmayacaktır. Silah bırakma kararının uygulanması ile sermaye çevrelerinin Diyarbakır’a yüzünü çevirdiği takdirde ise büyük bir refah ortamının oluşması kaçınılmaz olacaktır. Sermaye yatırım yapacak, fabrikalar kurulacak, üretim alanları çeşitlenecek ve istihdam oluşacak.
Ayrıca silah bırakma kararının uygulanması sadece siyasal ve ekonomik yarar sağlamayacak. Bunun yanı sıra toplumsal açıdan da olumlu yansımalar oluşacak. Doğusundan batısına ekilen nifak tohumları solacak, birlik ve kardeşlik zemini yaşam bulacak. Birlik ile ortaya çıkan dayanışma ruhu, dış düşmanlara karşı kuvvetli bir güç olacak.
Son olarak silah bırakma kararının uygulanması Ortadoğu coğrafyası içinde önemli bir konu olmaktadır. Çünkü uzun bir süre aradan sonra Ortadoğu coğrafyasında silahlı mücadelenin yerine demokratik yöntemlerin benimsenmesinin gerekli olduğuna dair düşüncenin gelişmesi, halen devam eden sorunların uluslararası hukuk ve demokrasi zemininde çözülebileceğinin işaret fişeği olabilir.
Genel bir öz ile silah bırakma kararına ilişkin şu sözler söylenebilir: süreç başarıya ulaşırsa siyasal, ekonomik ve toplumsal gelişim hızlanarak tamamlanabilir. Ortadoğu coğrafyasında devam eden sorunlara yol gösterici yeni yöntemler geliştirilebilir. Kardeşlik hukuku ve zemininin oluşması ile toplumsal bütünleşme sağlanabilir.
DİYARBAKIR HABERLERİ
23 Haziran 2025DİYARBAKIR HABERLERİ
23 Haziran 2025DİYARBAKIR HABERLERİ
23 Haziran 2025DİYARBAKIR HABERLERİ
23 Haziran 2025EKONOMİ
23 Haziran 2025ASAYİŞ
23 Haziran 2025DİYARBAKIR HABERLERİ
23 Haziran 2025