Bu faiz artırma hamlesi, ağustos ayında, Rus rublesinin ABD doları karşısında 100’ün altına düşmesinin ardından yapılan iki ay içinde yapılan ikinci faiz artışı oldu.
Ruble o tarihten bu yana birçok Rus tarafından ekonomik sağlığın bir barometresi olarak görülen kritik seviyenin hemen altına indi, ancak önemli ölçüde güçlenemedi.
Değersizleşen para birimi, ithal edilen ürünlerin fiyatını artırıyor. Bu arada, rekor düzeydeki işgücü açığı ücretleri yükseltiyor ve bu da fiyat artışı endişelerini pekiştiriyor.
Kararın açıklanmasından sonra bir basın toplantısı düzenleyen Rusya Merkez Bankası Başkan Elvira Nabiullina, son faiz artışının “döviz kurunun etkisi de dahil olmak üzere enflasyonist risklerin ortaya çıkmasına yanıt” olduğunu söyledi.
Banka ayrıca, iç talebin Rusya’nın yeni mal üretme kapasitesinden çok daha hızlı arttığını ve bunun da ekonomi genelinde inatçı bir enflasyonist baskıya neden olduğunu belirtti.
Banka, enflasyonun halihazırda yüzde 5,5 seviyesinde olduğunu ve son aylarda hızla yükseldiğini kaydetti. Merkez Bankasının resmî hedefi enflasyonu yüzde 4’e indirmek!
Rusya Merkez Bankasından bugün yapılan açıklamada, düşen rublenin, fiyatların mevsimsellikten arındırılmış olarak yüzde 9,9 artmasına katkıda bulunduğunu, bunun da meyve ve sebze gibi bazı gıda fiyatların yaz aylarında tipik olarak düşeceği gerçeğini hesaba kattığını söyledi.
Başkan Nabiullina, “Mevcut koşullar göz önüne alındığında, enflasyonu hedefe geri getirmek için sıkı para politikasını daha uzun bir süre sürdürmemiz gerekiyor” dedi.
Nabiullina, enflasyonun düşmemesi halinde Bankanın gelecek aylarda olası faiz artışlarını değerlendireceğini de sözlerine ekledi.
Analistler, ağustos ayındaki dramatik faiz artışının ardından bu ay da faiz artışı öngörmüştü. Piyasa, bugünkü artış kararına sessiz kaldı.
Rus aracı kurum Tinkoff Investments analistleri, kararın ardından yaptıkları açıklamada, Ağustos ayında 350 baz puanlık keskin faiz artışının ardından ruble kurunda önemli bir değişiklik olmadığı, düşüşü yavaşlatmayı başardığını, ancak Rus para biriminin hala dolar başına yaklaşık 100 ruble seviyesinde dengede olduğunu belirtti.
Aynı kaynaklar, kredilendirme seviyesi gibi enflasyonun da hızlanmaya devam ettiğine dikkat çekti.
Ekonomistler, kısmen Ukrayna’nın işgalini finanse etmek için kamu harcamalarındaki hızlı artışın sonuçlarından biri olarak “Rus ekonomisinin aşırı ısındığı” konusunda genel olarak hemfikir!
Ekonomi, Şubat 2022’den bu yana, tank, füze, silah ve cephane üretimini arttırmak için yeniden yönlendirilen yatırımlarla yoğun bir şekilde askerîleştirildi.
Rusya Merkez Bankası da gelecek yıl için ekonomik büyüme tahminini düşürdü. Temmuz ayında yüzde 0,5-2,5 olan GSYİH’nin büyüme tahmini yüzde 0,5-1,5 seviyesine çekildi.
Faizlerin artırılması, borçlanma maliyetlerini artırmayı ve tasarrufu teşvik ederek ekonomik faaliyeti soğutmayı hedefliyor.
Ancak Rusya ekonomisinin büyük bir kısmı hükümetin savaş harcamaları tarafından yönlendirildiği için bazı bağımsız analistler faiz artışlarının o kadar güçlü bir etkisi olmayabileceğini söylüyor.
BCS Investments analisti Mikhail Zeltser, “Bir önceki artıştan bir ay sonra hala enflasyonda bir hızlanma ve zayıf bir ruble görüyoruz” dedi ve yüzde 13’lük oranın öngörülebilir gelecekte de korunmasını beklediğini belirtti.
Zeltser, “Merkez Bankası kararlılığını gösterdi ama bu işe yaramalı” dedi.
Belaruslu mevkidaşı ile bugün Soçi’de bir araya gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya ekonomisinin “istikrarlı ve güvenilir” olduğunu söyledi.
DİYARBAKIR HABERLERİ
20 gün önceDİYARBAKIR HABERLERİ
18 Mart 2025DİYARBAKIR HABERLERİ
18 Mart 2025EKONOMİ
18 Mart 2025ASAYİŞ
18 Mart 2025DİYARBAKIR HABERLERİ
18 Mart 2025DİYARBAKIR HABERLERİ
18 Mart 2025