Medrese öğrenimini tamamladıktan sonra Şam’a giderek eğitim hayatını burada sürdüren Diyarbekrî, daha sonra Mekke’ye geçmiş ve çeşitli dinî görevlerde bulunmuştur. Hayatının bir döneminde kadılık yapmış olan Diyarbekrî, 1573 yılında Mekke’ye kadı olarak atanmıştır.
Kadı Diyarbekrî’nin en önemli eseri olan “Tarih al-Hamis fi Ahval Anfas al-Nafis” adlı tarih kitabı iki cilt olarak basılmıştır. Bu eserinde, Hz. Muhammed’in yaşamı ve dönemi ile II. Murat dönemine kadar olan halifelerin hayatlarına yer vermiştir. Eser, İslam tarihi alanında önemli kaynaklardan biri olarak kabul edilir.
Kâtip Çelebi, Diyarbekrî’nin bu eserini 23 Şubat 1534 tarihinde bitirdiğini belirtmiş ve ölüm tarihinin 1559 (H. 966) olabileceğini ifade etmiştir. Ancak, bazı kaynaklarda III. Sultan Murat’ın tahta çıkışı olan 1574 tarihiyle ölümünün ilişkilendirildiği belirtilmiştir. Bu durumda, Diyarbekrî’nin ölüm tarihinin 1574 olduğu kabul edilirse, eserinin sonraki yıllarda tamamlanmış olabileceği düşünülmektedir.
Kadı Diyarbekrî’nin eserleri arasında “Mufassal Tasviri” adlı eser de bulunmaktadır ancak bu eser basılmamıştır. Berlin’de bir yazması bulunan bu eserin, İslam tarihi üzerine önemli bilgiler içerdiği düşünülmektedir.
Osmanlı tarihçisi Kadı Diyarbekrî’nin eserleri, İslam tarihi alanında önemli bir yer tutmaktadır. Yaşamı ve çalışmalarıyla Osmanlı’nın tarihî mirasına önemli katkılarda bulunmuştur.
ESERLERİ:
Târîhü’l-Hamîs fî Ahvâli Enfesi’n-Nefîs (2 cilt), Kâbe’nin ve Mescid-i Harâm’ın Mufassal Tasviri, Ehebetü’n-nâsik ve’l-hâc li-intifâ’ihî bihâ lede’l-ibtiyâc ‘ale/l- mezâhibi’lerba’a.
ASAYİŞ
29 gün önceDİYARBAKIR HABERLERİ
04 Ekim 2024DİYARBAKIR HABERLERİ
04 Ekim 2024DİYARBAKIR HABERLERİ
04 Ekim 2024EKONOMİ
04 Ekim 2024EĞİTİM
04 Ekim 2024DİYARBAKIR HABERLERİ
04 Ekim 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. temadam.com