DOLAR 35,6878 0.13%
EURO 37,4911 0.7%
ALTIN 3.178,670,76
BITCOIN 3738535-1,24%
Diyarbakır

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

0

BEĞENDİM

ABONE OL

23 Ağustos 2024 10:03


Kaynak: MEHMET EMİN ALTUN

Diyarbakır’ın merkez Yenişehir ilçesi, kooperatifler mahallesinde esnaflık yapan Mehmet Barut, sahibi olduğu esnaf lokantasında yapmış olduğu aşçılığın yanısıra birçok sanatsal ve kültürel kimliğe sahip olarak işletmecilik yapıyor.

Sahibi olduğu esnaf lokantasında yapmış olduğu aşçılık ile beraber, müzisyenlik ve antikacılık ile uğraşan çömlekçi Mehmet usta, işletmesine gelen müşterilerine farklı bir atmosfer yaşatıyor. 57 yaşında olan Mehmet barut,  çömlek keyfi veya çömlekçi Mehmet barutun yeri olarak bilinen işletmesinde 12 yılı aşkın süredir esnaf lokantacılığı ile Diyarbakır’a özgü mahalli yemekler yapıyor.

Esnaf Lokantacılığı Geleneksel Kültürdür

Esnaf lokantacılığının ortaya çıkışı hakkında bilgi veren Çömlekçi Mehmet usta Diyarbakır’da ve tüm Türkiye’de bir esnaf lokantası kültürü bulunduğunu ve bu kültürün esnafların ve çalışanların öğle vakti evlerine gidemedikleri için oluştuğunu, esnaf ve çalışanlar için evindeymiş gibi ev yemekleri yapıklarını belirtirken, müşterilerinin annesinin, nenesinin yaptıkları yemekleri yapmaya gayret gösterdiklerinin altını çizdi.

Öte yandan yaptıkları Yöresel ve mahalli yemeklerin hemen hemen birçoğunu mevsimine göre yaptıklarını, bunların arasında meftune, güveç, bamya, kavurma, ayvalı kavurma, keşkek, karnıyarık, kibebumbar, dolma, içli köfte, kenger meftunesi, kabak meftunesi, patlıcan meftunesi bulunduğunu söyledi.

Ayrıca çömlekçi Mehmet usta, Kışın,  yemekler ağırlıklı olarak et ile yapıldığını, yazın ise sebze ve tava yemekleri yapıldığını, Genelde yazın hafif yemekler, Kışın ise ağır yağlı ve etli yemekler tercih edildiğini vurguladı.

“Müzik Dinletisi Sunuyoruz”

Geleneksel esnaf lokantası işletmeciliğinin yanısıra müzisyen kimliği ile ilgili konuşan Mehmet Barut, “1975 yılında müzisyenliğe cümbüş çalarak başladım. Sıra gecesi ve eyvan gecelerinde müzik dinletisinde yer aldım. Dayım müzisyen olduğu için onun yanında başladım müzisyenliğe, Diyarbakır mahalli müzikleri ile başladım. Düğünlerde, sahnelerde yer aldım. Televizyon programlarında yer aldım. Belirli sanatçılar ile birlikte müzisyenlik yaptım. Aynı zamanda burada oğlum ile birlikte müzik dinletisi sunuyoruz. Oğlum müzik öğretmeni olmaktadır. Bende asıl olarak müzisyen olmaktayım. Kimi zaman sıra gecesi, kimi zaman ise Diyarbakır’ın mahalli parçalarını seslendiriyoruz” diye konuştu.

“Eski Eşyalar Biriktiriyorum”

On parmağında on marifet olan Çömlekçi Mehmet usta olarak bilinen Mehmet Barut, eski ve antika değeri taşıyan asırlık eşyaları işletmesinde sergilediğini aktarırken, antika eşyalar ile ilgili şu bilgileri aktardı: “Burada aynı zamanda eski eşyalar biriktiriyorum. Babamdan ve dedemden kalan eşyaları bir araya getirdim. 60 yıllık plaklar var, gramofon var bazen çalıyorum. Çok eski bakırlardan yapılan yoğurt kapları var, müzik aletleri var. Gördüğünüz gibi dükkânımızı eski ve antika değeri taşıyan eşyalar ile süsledik. Bu eşyalar 100 veya 120 yıl arasında değişen bir süreye sahip olmaktadır. Burada Müzik eşliğinde hem mideye, hem kulağa, hem de göze hitap ediyoruz”.

 

pasurunsesi

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.