DOLAR 34,3531 0.01%
EURO 37,4011 0.01%
ALTIN 3.021,48-0,03
BITCOIN 2334859-1,08%
Diyarbakır
17°

AÇIK

06:06

İMSAK'A KALAN SÜRE

0

BEĞENDİM

ABONE OL

11 Ocak 2024 10:02


Kaynak: Ayşegül TAŞ

“Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum” Hz. Ali

“Yeryüzünde öğretmenlikten daha onurlu bir meslek tanımıyorum.”

Socrates

“Dünyada her şeye kıymet biçilebilir. Ama öğretmenin eserine kıymet biçilemez.”

Arthur Ward

İnsan doğası gereği öğrenmeye her alanda ihtiyaç duyar. Bunun ne bir sınırı ne de bir kuralı vardır. Yaşa ve yaşananlara bağlı kalınmaksızın öğrenmeye dair hep bir atılım da bulunur. İlk öğrenmeler ebeveynlere bağlı yaşanır. Tekrarlanan davranışlar, model almalar… İlk öğrenmelerimiz çoğunlukla annelerimiz tarafından gerçekleşir. Doğruyu yanlışı öğretebilmek için uygun davranışlar sergileyip rol model olurlar. Belirli bir yaşa gelindiğinde ise öğretmenlerin ellerinde yeşerir her bir fidan. Öğretmen her anlamda bunu gerçekleştirmek için elinden gelen tüm gayretleri büyük bir içtenlikle sergiler. Bu kimi zaman bir oyun bir ders bir sayı bir harf ile gerçekleşir. Belkide güzel bir müzik…

Öğretmenlik o kadar farklıdır ki dünya üzerinde toplumlar tarafınca saygı duyulmuş, üzerine binlerce yazı yazılmış ve özdeyişler söylenmiştir. Geçmişten beri söylenen ve dillerde pelesenk olmuş birkaç cümleyi yukarı da belirttik. Peki her alanda saygı duyulan öğretmenlik mesleğinin ismine kısaca bir göz atalım dersek eşlik eder misiniz ?

Öğretmen sözcüğünün kökü “ög”den gelir. Ög; akıl, anlayış olarak tanımlanır sözlüklerde.  Anlam içeriğinde: öğüt yoluyla bilgilendirmek, düşünce yönünden geliştirmek, eğitmek, yetiştirmek, yüceltmekle birlikte anne anlamı da bulunur.(Türkçe Kökler Sözlüğü, İsmet Zeki Eyuboğlu). Öğret fiiline gelen -men yapım ekiyle muallim yerine öğretmen kelimesi kullanılmaya başlanmıştır. Cumhuriyeti’in ilanı ile beraber öğretmenlik mesleği için isim arayışları başlamıştı. Peki sizce öğretmen mesleğinin ismi ne olmalıydı? Bunun üzerine çeşitli isimler sunuldu en etkileyici olan ise “Davranış değiştirme mühendisliği” evet yanlış duymadınız davranış değiştirme mühendisliği…

Anlamına bakıldığı zaman bizi birçok noktaya götürecek nitelikte bir isim. Fakat bu isim kabul görülmedi. Şuan ki adı ile öğretmen Türk Dil Kurumu tarafından şu şekilde açıklık buldu ” Mesleği bilgi öğretmek olan kimse; hoca, muallim, muallime” peki binlerce atama bekleyen öğretmen, muallim, muallime adına ne derseniz deyin Atatürk’ün de dediği gibi “Öğretmenler; Yeni nesli, Cumhuriyetin fedakâr öğretmen ve eğitimcilerini, sizler yetiştireceksiniz ve yeni nesil, sizin eseriniz olacaktır…”  durumu ne zaman yaşıyacaklardır. Ülkemizin en ücra köşelerinde mesleğini icra etmek için bekleyen binlerce Anadolu çocuğu ülkesinin kalkınması, gelişmesi ve ideal uygarlık seviyesine ulaştırma amacıyla her gün bir umut ile uyanıyor. Tüm eğitim-öğretim kademelerine tamamlayıp farklı ders ve konularda birden fazla sınava tâbi tutulan öğretmenler atama bekliyor. Her biri ülke geleceği için hizmet vermeye hazır. Yeni nesli cumhuriyetin ilkelerini hedef belirleyip ülke geleceği için mücadele vermeye hazır. Ama peki ne zaman? Günün herhangi bir saatinde herhangi bir iş ile meşgulken binlerce kişinin sevinecegi bir müjde ile mi açıklanacak ?

Ayşegül TAŞ

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.