Tarihi Sur İlçesi, Balıkçılarbaşı Semti Aşefçiler Sokağında bulunan Diyarbakır’ın fethine katılan sahabelerden Malik b. el-Haris el-Eşter’ in (Malik Ejder hazretleri) türbesi, çarşı esnaflarının tezgahları yüzünden adeta kapatılmış durumda. Türbe önüne açılan tezgahlar yüzünden türbenin görünümü tamamen kapatıldığı için, sokaktan ve çarşıdan geçen insanların görmemesine sebep oluyor.
Türbeye karşı saygısızlık yapıldığını dile getiren vatandaşlar, “Malik Ejder hazretleri Diyarbakır’ın fethine katılan sahabelerdendir. Türbesinin böylesi pazar tezgahlarının arkasında kaybolmaya yüz tutması bizleri üzüyor. Önüne konulan tezgahlar yüzünden kimse göremiyor. Biz bildiğimiz için kapısına kadar gidebiliyoruz. Ancak sokaktan geçen biri orada bir türbe olduğunu ne biliyor, ne de görebiliyor. Hal böyle olunca türbe adeta unutulmaya yüz tuttu. Bununla ilgili bir çalışma yapılması gerekiyor. Türbeden çok bir iş yerine veya 4 köşeli tezgâha benziyor bu şekilde olmaz yani” diyerek tepki gösterdi.
Malik Ejder kimdir?
Merkez Sur İlçesi, Balıkçılarbaşı Semti Aşefçiler Sokağında, Diyarbakır’ın fethine katılan sahâbelerden Mâlik b. el-Haris el-Eşter’in medfûn olduğu söylenen bir türbe bulunmaktadır. Mâlik el-Eşter (r.a.), Diyarbakır’ın fethine katılan sahâbelerdendir. İyâz bin Ganem (r.a.), onu Diyarbakır’a öncü kuvvet olarak göndermiş sonra kendisi arkasından Diyarbakır’ın fethine katılmıştır. Fakat Mâlik b. el-Eşter’in (r.a.) fetih sırasında şehid olmadığı, aksine fetihten sonra Diyarbakır’dan ayrıldığı bilinmektedir. Ayrıca Mâlik b. el-Eşter (r.a.)’ın, Hz. Ali (r.a.) tarafından 36/657 yılında Cezire ve Diyarbakır valiliğine tayin edildiği daha sonra Mısır’a gönderildiği ve oraya ulaşamadan Mısır yolu üzerindeki Kulzum’da 38/658 vefat ettiği rivayeti göz önünde bulundurulduğunda burada bulunan türbe “Mâlik” isimli başka bir kişiye veya Mâlik b. el-Eşter (r.a.)’in neslinden birine ait olabilir. Bu konuda, Ebubekir Feyzi, Hülasa-i Ahvali’l-Buldan fi memâlik-i Devlet-i Ali Osman adlı eserinde burada medfûn sahabenin ismini Mâlik Azur olarak vermektedir. 1316/1898 tarihli Salnâme-i Diyarbekir’de ise bu türbede medfûn kişinin ismi, “Mâlik -i Ecder” olarak zikredilmektedir. Günümüzde kullanıldığı şekliyle “Mâlik -i Ejder” isminin, “Mâlik -i Ecder” isminin, telaffuz kolaylığı nedeniyle bozulmuş hali olduğu anlaşılmaktadır.
Mâlik-i Ecder (r.a.) Türbesi/Merkez Sur İlçesi
Mâlik -i Ecder Türbesi’ni Nakip Efendi’nin yaptırdığı bilinmektedir. Türbe 3×3 metre ebadında küp şeklinde olup siyah taştan yapılmıştır. Fakat günümüzde dış duvarlar son dönem çinileri ile kaplandığı için tarihi özelliği kaybolmuştur. Türbe, Vakıflar Genel Müdürlüğü veritabanında “Melik Eşter Türbesi” adı ve 21.00.01/063 envanter numarası ile “Türkiye Kültür Mirasları” arasında kayıtlıdır.
ASAYİŞ
13 Ekim 2024DİYARBAKIR HABERLERİ
13 Ekim 2024DİYARBAKIR HABERLERİ
13 Ekim 2024DİYARBAKIR HABERLERİ
13 Ekim 2024EKONOMİ
13 Ekim 2024EĞİTİM
13 Ekim 2024DİYARBAKIR HABERLERİ
13 Ekim 2024