DOLAR 36,6574 0.03%
EURO 40,0529 -0.03%
ALTIN 3.574,041,08
BITCOIN 2980489-2,22%
Diyarbakır
16°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Macron, Fransa Büyükelçisinin rehin tutulduğu kanısında

Macron, Fransa Büyükelçisinin rehin tutulduğu kanısında

ABONE OL
16 Eylül 2023 08:20
Macron, Fransa Büyükelçisinin rehin tutulduğu kanısında
0

BEĞENDİM

ABONE OL

16 Eylül 2023 08:20


Haber: AjansBizim

Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum’u deviren ve 26 Temmuz’da iktidarı ele geçiren ordu, Fransa Büyükelçisinin ülkeden ayrılması talebini Paris’in reddetmesinin sonra Fransız Büyükelçisinin sınır dışı edilmesini emretmişti.

Fransa, o tarihten bu yana hükümetin böyle bir talepte bulunma yetkisi olmadığını savunarak, Büyükelçinin Nijer’den ayrılmasına karşı çıkmaya devam etti.

Macron, dün Semur-en-Auxois kentini ziyareti sırasında “Nijer’de, Fransız Büyükelçiliğinde kelimenin tam anlamıyla rehin tutulan bir büyükelçimiz ve diplomatik personelimiz var” dedi.

Macron, Büyükelçiliğe “Yiyecek teslim edilmesinin engellendiğini” belirtti.

Ancak Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, LCI haber kanalına yaptığı açıklamada, Nijer Büyükelçisinin “çalıştığını” ve iktidardaki ordu tarafından sınır dışı edilmek istenmesine rağmen Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron istediği sürece görevinde kalacağını söyledi.

Colonna, “Büyükelçi Sylvain Itté çalışıyor (…) Bağlantıları ve ekibi aracılığıyla bize çok faydalı oluyor, etrafında hâlâ küçük bir ekip var” dedi. Catherine Colonna, “Kalmasını istediğimiz sürece kalacak. Bu, Cumhurbaşkanına ait bir karar” diye ekledi.

Emmanuel Macron, Büyükelçi Sylvain Itté’nin “artık dışarı çıkamayacağını, istenmeyen kişi olduğunu ve yemek yemesine izin verilmediğini” ısrarla vurguladı.

Macron, Büyükelçinin Paris’e geri dönüp dönmeyeceği sorusuna, “Cumhurbaşkanı Bazum ile mutabık kaldığımız şeyi yapacağım çünkü meşru otorite o ve ben onunla her gün konuşuyorum” diyerek cevap verdi.

Fransa, Muhammed Bazum’u hâlâ Nijer’in meşru Cumhurbaşkanı olarak görülüyor.

Nijer’de iktidarı ele alan yeni hükümet, Fransa ile yapılan askeri işbirliği anlaşmalarını kınamış ve ülkede bulunan 1.500 kadar Fransız askerinin ülkeden “hızlı bir şekilde ayrılmasını” istemişti.

pasurunsesi

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.