DOLAR 39,7309 0.15%
EURO 45,5817 -0.44%
ALTIN 4.291,26-0,13
BITCOIN 4032671-1,03%
Diyarbakır
34°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kayıp Yakınları 849. Hafta Mehmet Şerif Avşar’ın Faillerini Sordu

Kayıp Yakınları 849. Hafta Mehmet Şerif Avşar’ın Faillerini Sordu

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, “Kayıplar bulunsun failler yargılansın” eyleminin 849. haftasını, Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirdi. Eyleme kayıp yakınları, sivil toplum örgütü temsilcileri ve hak savunucuları katıldı. Eylemde, faili meçhul ve gözaltında zorla kaybedilenlerin fotoğrafları taşındı. Her hafta olduğu gibi birçok sivil ve çevik kuvvete bağlı kolluk görevlisi alandaki yerini aldı. Bu hafta, Diyarbakır’da 10 Mayıs 1994 tarihinde gözaltında kaybedilen Mehmet Şerif Avşar’ın akıbeti soruldu.

ABONE OL
17 Mayıs 2025 16:24
Kayıp Yakınları 849. Hafta Mehmet Şerif Avşar’ın Faillerini Sordu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

17 Mayıs 2025 16:24


Kaynak: İHD BASIN BÜLTENİ

İHD Eş Genel Başkanı Hüseyin Küçükbalaban, eylemde yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Bugün, Uluslararası Gözaltında Kayıplara Karşı Haftası. Bu haftanın özel bir anlamı var. Özellikle, dünyada İkinci Dünya Savaşı döneminde Hitler faşizminden başlayarak, 1970’li yıllarda Güney Amerika’da ulusal özgürlük mücadelesi veren ve darbelere karşı direnen halkların yaşadığı gözaltında kayıplar üzerine çeşitli beyanlar yayımlandı. Bu süreç sonunda Birleşmiş Milletler, 1992 yılında Gözaltında Kayıplara Karşı Bildirge’yi ilan etti.

Ancak bu bildirge yeterli olmadı. Çünkü devletler, gözaltında zorla kaybetme politikasını sürdürmeye devam etti. Bu nedenle, Birleşmiş Milletler 2006 yılında Gözaltında Kayıplara Karşı Sözleşme’yi imzaya açtı. Bugüne kadar yaklaşık 100 devlet bu sözleşmeye taraf oldu. Ne yazık ki Türkiye, hâlâ bu sözleşmeye taraf değildir. Bugün bunu bir kez daha hatırlatmak istiyorum.

Peki, Türkiye’deki kayıplar meselesi nedir? Bu mesele, 1915’ten itibaren başlayan, 12 Eylül askeri darbesiyle devam eden ve 1990’lı yıllardan itibaren Kürdistan coğrafyasında yoğunlaşan bir sorundur. Gözaltında kayıplar meselesi, özellikle Kürt halkının gündeminde önemli bir yer edinmiştir. Bu durum, doğrudan Kürt meselesiyle ilgilidir.

Kürt meselesinin çözümünü isteyen ve demokratik siyaset yürüten birçok kişi gözaltına alınmış ve kaybedilmiştir. Devletin arşivlerinde bu kişilerin sayısının binlerce olduğu bilinmektedir. Bizim tespit edebildiğimiz kayıp sayısı ise 2-3 binin üzerindedir. Ayrıca, yaklaşık 4 bin kişinin toplu mezarlarda gömülü olduğu belirlenmiştir.

Devletin, 2011 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kurduğu komisyonun ulaştığı verilere göre, ülkede yaklaşık 17 bin faili meçhul cinayet bulunmaktadır”dedi.

İHD Diyarbakır Şubesi Sekreteri Ömer Saman ise daha sonra Mehmet Şerif Avşar’ın hikayesini Kürtçe olarak paylaştı.

“Mehmet Şerif Avşar evli ve iki çocuk babasıdır. Diyarbakır/Yenişehir’de, ailesine ait gübre satış dükkânında çalışmaktadır. Avşar, 22 Nisan 1994 günü ailesine ait dükkânda ağabeyleriyle birlikte çalışırken, dükkâna gelen uzman çavuş Gültekin Sütçü ve yanındaki üç korucu tarafından gözaltına alınır. Ağabeylerinin yanında alınıp götürülmesine rağmen gözaltına alındığı reddedilir. Olaydan yaklaşık iki hafta sonra, harabe bir binada Avşar’ın cenazesi bulunur.

Mehmet Şerif Avşar’ın kız kardeşi Sadiye Avşar’ın anlatımına göre:

“Dükkâna ilk olarak üç korucu ve bir itirafçı geldi. Korucular, Şerif’in ifadeye götürüleceğini söylediler. Ağabeyleri, Şerif’le birlikte gitmek istedi. Ancak korucular buna izin vermedi. Şerif ağabeyim, koruculardan kimlik göstermelerini istedi. Korucuların yanında bulunan uzman çavuş Gültekin Sütçü, Şerif’e kimliğini gösterdi. Ancak ağabeylerim yine de Şerif’i bırakmak istemedi. Bunun üzerine Gültekin Çavuş, ‘Hepsini öldürün’ diye emir verdi. Şerif öne atılarak ‘Tamam, ben gelirim’ dedi. Gelen korucular, Şerif’i Toros marka araca bindirip dükkândan ayrıldılar. Ağabeylerim, kendi araçlarıyla Toros’u takip etti. Şerif’in Saraykapı’da bulunan JİTEM binasına götürüldüğünü gördüler. Ağabeylerim binaya girip kardeşlerinin gözaltına alındığını belirtti. Orada bulunan memur, ‘Biz gözaltıları yapmıyoruz. Siz burada beklemeyin, biz araştıracağız’ şeklinde yanıt verdi. Ağabeylerim uzun süre kapıda beklerken, Şerif’i kaçıranların bahçede olduğunu gördüler. Günlerce Şerif’in nerede olduğunu söylemediler. Birçok resmi yetkiliye başvurduk, ancak cevap alamadık. Şerif kaçırıldığı günün hemen ardından savcılığa başvuru yapıldı. Babam, Ankara’da dönemin siyasetçileriyle görüştü. Ola

gazetelere ve televizyona yansıdı, ancak bir sonuç alamadık. Yaklaşık iki hafta sonra, harabe bir binada Şerif ağabeyimin cesedi bulundu. Otopsi raporuna göre, 10-15 gün önce öldürüldüğü belirtildi.

Bu olayda bizim durumumuz diğer ailelere göre biraz farklıydı. Kardeşimizin faillerinin bir kısmı bulundu ve yargılandı. Ancak hak ettikleri cezayı almadılar. Koruculardan biri 20 yıl ceza aldı, fakat 10 yıl sonra serbest bırakıldı. Diğer korucular ve itirafçı ise altı yıl ceza aldılar. Uzman çavuş Gültekin Sütçü olaydan yıllar sonra yakalandı ve tutuklandı. Ancak kısa bir süre sonra serbest bırakıldı. Şu an hâlâ serbestçe dolaşıyor. Uzun süre telefonla aranarak tehdit edildik. Sürekli devam eden telefon tehditleri ve ısrarlı fiziki takipler nedeniyle hepimiz başka şehirlere göç etmek zorunda kaldık.

Yerel mahkemelerde adil bir yargılama sağlanamayınca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurduk. Mahkeme, Türkiye’yi mahkûm etti.”

Gözaltında kaybedilişinin 31. yılında Mehmet Şerif Avşar için bir kez daha, maddi gerçeği açığa çıkaracak bir soruşturma ve kovuşturma yapılmasını; faillerin işledikleri ağır suçlardan ötürü cezalandırılmalarını talep ediyoruz.”

pasurunsesi

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.