DOLAR 34,3054 0.31%
EURO 37,5445 -0.07%
ALTIN 2.925,561,27
BITCOIN 2151518-0,34%
Diyarbakır
24°

AÇIK

16:02

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

İnsana ve doğaya saygı

ABONE OL
15 Şubat 2024 11:26
0

BEĞENDİM

ABONE OL

15 Şubat 2024 11:26


Kaynak: Ayşegül TAŞ

“Ne ekersen onu biçersin” atasözü bizim için birçok şeyi ifade eder. İnsanların birbirine ve doğal yaşama karşı kapsamlı derin bir anlayış ve saygı kuşkusuz vardır, olmalıdır. Bu saygı, insanların birlikte yaşaması ve doğal dengeyi korumasını sürdürmesini sağlar.

İnsana saygı, onun bireysel haklarına ve değerlerine saygı duymayı içerir. Her insanın eşit ve özgür olmasını kabul etmek, farklılıklara hoşgörüyle yaklaşmak ve insanların onurunu korumak insanlara saygı göstermenin temel ilkeleridir. İnsana saygı, adil ve özgürlükçü bir toplumun büyümesine katkıda bulunur.

  Doğaya saygı ise, doğal çevrenin değerinin anlaşılması ve onu korumanın anlamını taşır. Doğanın bize sunduğu kaynakları sürdürülebilir bir şekilde kullanmak, çevreyi kirletmekten kaçınmak ve doğal dengeyi korumak doğaya saygının temel unsurlarıdır. Doğaya saygı göstermek, biyolojik çeşitliliği korumak, doğal yaşam alanlarını korumak ve çevre dostu uygulamalar uygulamakla mümkündür.

İnsana ve doğaya saygı, sadece bireysel düzeyde değil, aynı zamanda toplumsal olarak da önemlidir. Bu nedenle, empati ve hoşgörü gibi değerleri teşvik etmek, çevre bilincini artırmak ve sürdürülebilirlik politikalarını benimsemek gerekmektedir. İnsana ve doğaya saygı göstermek, daha adil, sağlıklı ve sürdürülebilir bir dünya için gereklidir. İnsanların birbirine ve doğal çevreye karşı sorumluluklarını yerine getirmesi ve daha iyi bir dünya için çaba sarf etmesi anlamına gelir. İnsana ve doğaya saygı, toplumların gelişimi ve gelecek nesillerin sağlıklı bir çevrede yaşaması için önemlidir. Tüm bunlar daha iyi bir dünya için önemli bir adımdır.

Tam anlamıyla doğa ile insanın etkileşim halinde olan maden işçiliği ve mesleği hakkında neler yapabiliriz? Ne ekiyor ve ne biçiyoruz ya da ne biçmeliyiz ?bizim için

Maden faciası, madenlerde meydana gelen ve genellikle kayıpla birlikte yaşanan trajik olaylardır. Madenciliğin yarattığı riskin çeşitli faktörlerinden dolayı doğa ve insanlık yüz yüze gelebilir. Bu durumun olumsuzlukları arasında;  kötü işçi sağlığı ve güvenlik önlemleri, yetersiz eğitim, teknik arızalar, doğal afetler, yanlış yönetim yöntemleri ve denetim eksiklikleri var.     Bu nedenler, madenlerde çalışanların hayatını tehlikeye atar ve ciddi tehlikelere yol açabilir. Maden faciası, hem insanın hayatını kaybetmesi hem de ekonomik kayıplara neden olabilir. Bu nedenle madenlerde iş sağlığı ve güvenlik önlemlerinin sıkı bir şekilde yapılması ve denetlenmesi önemlidir. İşverenlerin, masraflarını sağlamak için gerekli masrafların alınması ve işçilere uygun eğitimlerin sağlanması gerekmektedir. Ayrıca, yapılanların düzenli olarak denetlenmesi ve teknik arızaların korunması için gerekli önlemlerin alınması da önemlidir.  Olası kötü durumlardan korunmak için iş sağlığı ve güvenlik önlemlerinin sıkı bir şekilde kontrol edilmesi, denetlenmesi ve çalışmalara uygun eğitimlerin güvende olması gerekmektedir. Madenlerde çalışan arıza ömrü her zaman düzenli olmalı ve bu tür olumsuzlukların tekrarlanmaması için gerekli adımlar atılmalıdır.

Geçtiğimiz günlerde yaşadığımız Erzincan maden faciası bize bir kez daha doğa ve insanın birbirlerine karşı olan sorumluluklarını hatırlattı. Hepimize geçmiş olsun.

Ayşegül TAŞ

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.