Erivan ve Bakü, barış anlaşmasının temel ilkelerinde uzlaştı
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Ermenistan ve Azerbaycan'ın bir barış anlaşmasının temel ilkeleri üzerinde uzlaşmayı başardıklarını söyledi.
AjansBizim
Paşinyan bu açıklamayı, Erivan'da düzenlenen AGİT Parlamenter Asamblesi sonbahar oturumunun açılış töreninde yaptı.
“Ermenistan-Azerbaycan barış süreciyle ilgili hem iyi hem de kötü haberlerimiz var” diyen Paşinyan, “Azerbaycan ile barışın temel ilkeleri üzerinde anlaşmaya varılmış olması iyi bir şey. Bu, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Brüksel'de yaptığım görüşmeler sonucunda Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel'in arabuluculuğuyla oldu” dedi.
Paşinyan, “En büyük kötü haber ise hâlâ farklı diplomatik diller konuşuyor olmamız ve çoğu zaman birbirimizi anlamıyor olmamız” diyerek, şöyle devam etti:
“Bunun nesnel nedenleri var: uzun süredir devam eden bir çatışma, binlerce kurban, onlarca mahkum, onlarca yıldır süren nefret atmosferi ve yapıcı açıklamaların altında kötü niyetlerin yattığına dair şüpheler… Dahası, söylediklerim hem Ermenistan hem de Azerbaycan için az ya da çok geçerlidir.”
Nikol Paşinyan, konuşmasının devamında, "Azerbaycan'ın bazı adımları, Ermenistan'a karşı yeni askeri eylemlere hazırlandığı izlenimi yaratıyor" dedi.
“Azerbaycan'da resmî düzeyde Ermenistan Cumhuriyetinin Batı Azerbaycan olarak adlandırılmaya başlanması son derece şüpheli göründüğünü” söyleyen Paşinyan, “Bu, okullarda ve üniversitelerde öğretiliyor. Bize öyle geliyor ki Ermenistan'a karşı yeni bir savaş, yeni bir askeri saldırı başlatmak için hazırlıklar yapılıyor, bu da barış gündeminin ilerlemesinin önündeki başlıca engellerden biri” diye konuştu.
Paşinyan, mahkumlar meselesini çözülmesi ve tüm esirlerin bu anlaşmaya dahil olması gerektiğini söyledi.
Paşinyan, “Bu sorunun barış gündemine uygun bir formül olan tüm esirler ilkesine göre çözülmesini uzun zamandır teklif etmemize rağmen Azerbaycan'ın onlarca mahkumu alıkoyma konusundaki tutarlı yaklaşımını anlamıyoruz" dedi.
Benzer Haberler
Almanya’da yeni vatandaşlık yasası protesto edildi
Gazze Şeridi’ne insani yardım tırları girmeye devam ediyor