DOLAR 34,9530 0.16%
EURO 36,7212 0.27%
ALTIN 2.994,11-0,39
BITCOIN 3506311-0,10%
Diyarbakır
11°

AÇIK

17:43

AKŞAM'A KALAN SÜRE

Eğil’de derlenmiş Zazaca Masal ve Türküler söyleşisi yapıldı

Eğil’de derlenmiş Zazaca Masal ve Türküler söyleşisi yapıldı

ABONE OL
16 Ağustos 2022 10:14
Eğil’de derlenmiş Zazaca Masal ve Türküler söyleşisi yapıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

16 Ağustos 2022 10:14


Haber:

Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı bünyesinde çalışmalarını sürdüren Medeniyet Dilleri Atölyesince Dengbej Evi’nde “Diyarbakır Eğil’de Derlenmiş Zazaca Masal ve Türküler” konuşuldu.

Medeniyet Dilleri Atölyesi’nde eğitmenlik yapan Araştırmacı Yazar Şahap Laçin tarafından gerçekleştirilen söyleşide Zazalar hakkında genel bilgiler verdi. Laçin, yazdığı kitapların içeriği hakkında değerlendirmelerde bulunarak, Zazaca yayınlanmış ilk kitabında derlediği masalların içeriğini katılımcılara anlattı.Renkli geçen söyleşi, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.

“Bu dillerin geliştirilmesi gerekiyor”

Araştırmacı Laçin, söyleşide Zazaca yazılmış türkü ve masal kitapları üzerine konuştuklarını söyledi. Kitapların içeriğini oluşturan masal ve türkülerin hikayelerini anlattığını ifade eden Laçin, kendisinin de Zazaca diline katkı sunmak için iki kitap yayımladığını belirtti. 

Medeniyet Dilleri Atölyesi’nin önemine vurgu yapan Laçin, şöyle konuştu,“İnsana ait olan bir dil hakkında araştırmaların yapılması çok doğal bir şey ve yeniden bu dillerin geliştirilmesi gerekiyor.  Katılımcıların da keyif aldığı güzel bir program oldu. Bu tür etkinlikler kültürümüze katkı sunuyor.”

“Zazaca’ya sahip çıkmak istiyoruz”

Medeniyet Dilleri Atölyesi’nde Zazaca kursunda eğitim gören Pınar Gök, Zazaca’nın kaybolan diller arasına girmeye başladığını, kendisinin de bir Zaza olarak bu dilin gelişmesine katkı sağlamak istediğini aktardı.Söyleşinin Zazaca’ya destek verilmesi için önem taşıdığını dile getiren Gök, “Zazaca’ya destek vermek, sahip çıkmak istiyoruz.” diye konuştu.

Kursiyerlerden Dilan Şahin ise, söyleşinin Zaza kültürünü daha yakından öğrenmek için yararlı bulduğunu belirtti.Dillerin konuşulması ve yaşatılmasının gerektiğini vurgulayan Şahin,  Medeniyet Dilleri Atölyesi’nin bu konuda önemli çalışmaları olduğunu ifade etti.

pasurunsesi

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.