Güneşin ilk ışıklarıyla birlikte pamuk mesaisi başlıyor. Çapa işçileri, pamuğun sağlıklı gelişmesi için yoğun bir tempoyla çalışıyor. Ege pamuğu kalitesinde üretim yapılan Diyarbakır’da, bu yıl 340 bin dönüm araziye pamuk ekimi gerçekleştirildi. Ancak, üreticiler bu yıl dolu nedeniyle bazı zorluklarla karşılaştı.
OT AYIKLAMA VE TOPRAK HAVALANDIRMA
Nisan ayında ekilen pamuk, şimdi otlarından ayıklanıyor. Bu işlem sırasında, pamuğun ekildiği yerler otlardan temizleniyor ve toprak havalandırılıyor. Çapa işçileri, türküler eşliğinde çalışmalarını sürdürüyor. Ancak, tüm gözler ve kulaklar açıklanacak yevmiye ücretinde. Üreticiler ise, hem artan maliyetlerden hem de pamuğun satış fiyatından şikayetçi.
REKOLTE BEKLENTİLERİ VE ÜRETİCİNİN TALEPLERİ
Bu yıl Diyarbakır’da 400 bin ton pamuk rekoltesi bekleniyor. Üreticiler, ürünlerini hemen elden çıkarmamak için sertifikalı pamuk deposu yapılmasını talep ediyor. Bu depo, üreticilerin pamuklarını daha uzun süre saklamalarına ve uygun fiyatlarla satmalarına olanak tanıyacak. Pamuk üreticileri, artan maliyetler ve belirsiz satış fiyatları nedeniyle zor günler geçiriyor. Üreticiler, devlet desteklerinin artırılmasını ve pamuğun daha iyi fiyatlarla satılabilmesi için önlemler alınmasını bekliyor. Sertifikalı pamuk deposu gibi çözümler, üreticilerin ekonomik olarak rahatlamalarına yardımcı olabilir.
DİYARBAKIR’DA PAMUK TARIMI
Pamuk, Diyarbakır için önemli bir tarım ürünü. Hem ekonomik hem de kültürel olarak büyük bir öneme sahip. Diyarbakır’da üretilen pamuk, kaliteli yapısıyla dikkat çekiyor ve birçok sektörde kullanılıyor. Ancak, bu yıl dolu gibi doğal afetlerin yanı sıra, ekonomik zorluklar da üreticilerin karşılaştığı sorunlar arasında yer alıyor.
“2024 PAMUK SEZONU KÖTÜ BAŞLADI”
2024 pamuk sezonunun kötü başladığını belirten Pamuk Üreticisi Mahsum Atay, “Evet 2024 sezonu bu sene kötü başladı. Aslında hava çok güzel gidiyordu. Fakat yağmur ve dolu biraz dengesiz olduğu için pamukların bazı bölgelerde ikinci hatta üçüncü kez ektiğimiz bölgeler oldu. Şu an için çapalar başladı artık Pamuklar yukarı çıkmaya başladı yağışlar pamuğa da faydası var mı yok tamam. Onun şu anda yağış ihtiyacı yok. Pamuksa biliyorsunuz sıcağı çok seviyor şu anda sıcağa ihtiyacı var ve havalanması gerekiyor. Şu anda Aynen el çapası yapılıyor. Yabancı Otlar ve toplanan havalanması için şu anda işler çalışıyor. Onların zamanı şu anda Diyarbakır’da ne kadar Pamuklu ne kadar alan 2024 yılında 780.000 dönüme yakın pamuk ekim alanı beklentisi var. Bu sene için geçen sene ile birbirine yakın bir oran Aslında Fakat bu oranın Sebebi şu geçen seneki Mısır fiyatlarının düşük olmasından dolayı Çiftçi Mısır’dan çıkıp pamuğa yöneldi. Fakat pamukta da son 3 yıldır fiyatların stabil olması artan maliyetlerin devam etmesi Ee şu anda pamuk alanlarına da gerilemeye başladı. Yani en çok girdi. Ne maliyetlerden Bizim gelirlerimiz belli zaten destekleme enflasyon oranıyla bile artmadı. Sürekli düşük geriden geliyor. Çiftçi bu konuda çok mağdur” dedi.
“400 BİN TONA YAKIN PAMUK BEKLENTİSİ VAR”
400 bin tona yakın bir pamuk beklentisinin olduğunu da sözlerine ekleyen Atay, “780.000 dönümünde yaklaşık olarak 400.000 tona yakın bir pamuk beklentisi var. Bizim Bismil bölgesi için söylüyorum. Bunu Diyarbakır’da bu miktar daha netleşmedi. Rekolte bizim bölgemiz Türkiye’de ikinci büyük ekim alanı pamuk için ve kaliteli Ege tipi pamuk üretiyoruz ancak En büyük sorunumuz dediğim gibi fiyatların çok düşük kalması maliyetlerimizin çok yükselmezse bunlar Herkes işçiler kendi fiyatlardan muzdaripEe işverenler yani çiftçilerde pamuk fiyatlarından muzdarip oldukları için bu arada hepsi sıkışmış şu anda” diye konuştu.
“SULAMA DERİN KUYULARDAN ÇEKİLEN SUYLA YAPILIYOR”
Sulamanın derin kuyulardan çekilen sularla yapıldığını da anlatan Atay, “Sulama şu ana kadar geçen yıla kadar elektrikle yapılıyordu. Zaten dizilerinden kısmen çekiliyor. Kısmen de derin kuyulardan çekiliyordu. Ancak son 2-3 yıldır düşürülen elektrik süpan sesiyle beraber Çiftçiler gittikçe sıkıntıya düşmeye başladı. Çözüm bulunması lazım ya kanalların bir an önce devreye sokulması gerekiyor ya da elektrik süpürgesinin biraz daha artırılması gerekiyor ki çiftçilerin maliyeti minimiz olsun” dedi.
“PAMUK 25-26 TL’YE MAL OLURKEN20-21 TL’YE SATILIYOR”
Şuanda bir kilo pamuğun çiftçiye maliyeti 25-26 TL olduğunu ama bugünkü satışlarının 20-21 TL’ye yapıldığını belirten Diyarbakır Borsası Başkanı Engin Yeşil ise, “Pamuk geçen yıl Rekolte çok iyiydi ama fiyat çok düşüktü çiftçinin elinden çıktıktan sonra dünya borsasında pamuk epey yükseldi. Ama bu son bir aydır pamuk borsası tekrar yaklaşık yüzde yüzde 50-60 düşüştedir. Şu anda bir kilo pamuk çiftçiye maliyeti 25-26’dır. Ama bugünkü satışımız 20-21 TL satabiliyoruz. Hükümet Urfa’ya yüzde 100 hibe verildi. İzmir’e yüzde 100 hibe verildi ama maalesef Diyarbakır’da bu hebe düşük. Biz çok talepte bulunduk 8 yıldır ben burada Başkanım hemen hemen yılda 3-4 sefer talepte bulunduk. Bizim kaynaklarımız olmadığı için bunun hükümetin desteklemesi lazım. Devletin destek verilmesi lazım hibe tarzıyla destek verilmesi lazım ama bu hibeye bir türlü ulaşamadık. Hem üretim artar, hem fiyat. Mesela bugün depolama olduğu zaman çiftçi depoya bıraktığı zaman elindeki kağıtla beraber gidip bankada kredi de kullanabilir. Düşük maliyetli kredi de kullanabilir. Ondan dolayı çiftçinin daha fazla da eline yüksek fiyat geçeceğine inanıyoruz. Ayrıca Diyarbakır’da üretilen pamuk kaliteli yer aldı. Ege Türkiye’de üretilen pamuk Ege kalitesi hemen hemen eşdeğerdir. Hatta bazı çeşitlerimiz var. Ege’den daha fazla kalitelidir. Ama maalesef pamuk şu anda çok Fiyat çok düşük şu anda maliyetin çok çok altındadır. 4 yıldır verilen destek 1.60’tır. 4 yıldır yani daha önce buğdayın Elit elli ton başı 50 TL idi. Şu anda ₺1.000 olmuş ama buğday daha da ton başı 1.600 TL’dir 4 yıldır aynı fiyat yani. Bugün girdiği maliyetleri de 25-26’dır. Yani buna Hükmet bir an önce bir çözüm bulması lazım yani destek en az minimum 5.000 lira olması lazım. Ton başı minimum 5.000 lira olması lazım ki Çiftçi maliyetin altında düşmemesi lazım yani bugün 5 liradan dahi verirsek yine de anca maliyetine ulaşıyor yani” diye konuştu.
“ÇAPA İLE AİLE EKONOMİSİNE KATKI SUNUYORUM”
Üniversite mezunu olan Çapa İşçisi Feleknaz Uygut, aile ekonomisine katkı sunmak adına çapa işçisi olarak çalıştığını belirterek, “Sabah 5’te geliyoruz, saat bire kadar çalışıyoruz. Konservatuar okudum bu yıl mezun oldum, şimdi KPSS’ye çalışıyorum. Ama maddi durumumuz iyi olmadığı ve aile ekonomisine katkı sunmak için buraya gelerek çapa işi yapıyorum” dedi.
“YEVMİYEMİZ BİZE YETMİYOR”
Çapa’dan aldıkları yevmiyelerin çok az olduğundan dert yanan Çapa İşçisi Nazlı Savıcı ise, “Sabah 5’de başlıyoruz. Saat 1’den çıkıyoruz gidiyoruz. Benim evde iki tane çocuğum var. Onlarla ilgileniyorum. Ev işi yapıyorum. Hamur yoğuruyorum, tandır ekmeği yapıyorum. Bazen elektrik olmadığı için bazen kıyafetleri elleri yıkıyorum yevmiyemiz bize hiç yetmiyor” dedi.
DİYARBAKIR HABERLERİ
21 saat önceEKONOMİ
26 gün önceASAYİŞ
09 Kasım 2024DİYARBAKIR HABERLERİ
09 Kasım 2024DİYARBAKIR HABERLERİ
09 Kasım 2024DİYARBAKIR HABERLERİ
09 Kasım 2024EKONOMİ
09 Kasım 2024