DOLAR 34,2712 0%
EURO 37,3638 -0.11%
ALTIN 2.907,02-0,34
BITCOIN 22353901,97%
Diyarbakır
24°

PARÇALI BULUTLU

12:55

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Diyarbakırlı Bürokrat, Eğitimci ve Şair Faik Ali Ozansoy’un Öyküsü

Diyarbakırlı Bürokrat, Eğitimci ve Şair Faik Ali Ozansoy’un Öyküsü

Diyarbakır’ın yetiştirdiği önemli şairlerden biri olan Faik Ali Ozansoy, 10 Mart 1876 tarihinde doğmuştur. Türk edebiyatının önemli dönemlerinden biri olan Servet-i Fünûn edebiyatının önde gelen isimlerindendir. Aynı zamanda bir bürokrat ve eğitimci olarak da önemli hizmetlerde bulunmuştur.

ABONE OL
26 Ocak 2024 10:18
Diyarbakırlı Bürokrat, Eğitimci ve Şair Faik Ali Ozansoy’un Öyküsü
0

BEĞENDİM

ABONE OL

26 Ocak 2024 10:15


Kaynak: Ramazan SEYKAN

Faik Ali Ozansoy, ünlü şair Süleyman Nazif’in küçük kardeşi olarak ailesinin bir parçasıdır. Eğitim hayatına İstanbul’da başlayan Faik Ali, Servet-i Fünûn dönemindeki edebi hareketlilikten etkilenmiş ve şiirle tanışmıştır. İlk şiirleri 1897 yılında çıkmaya başlayan Servet-i Fünûn dergisinde yer almıştır. Bu dönemde Zahir adıyla da şiirler yayımlamıştır.

1908 yılından sonra Faik Ali Ozansoy, Fecr-i Atî hareketine katılmış ve bu topluluğun liderliğini üstlenmiştir. Bu dönemde Divan edebiyatını tanımayan ve ilk şiirlerini Recaîzâde Mahmud Ekrem, Namık Kemal ve Abdülhak Hâmit Tarhan gibi şairlerin etkisi altında yazan Faik Ali, daha sonra Servet-i Fünûn akımının özelliklerini benimseyerek kendi tarzını oluşturmuştur.

Faik Ali Ozansoy’un şiirlerinde bencillik ve karamsarlık temaları ilk dönemlerde öne çıkmış, ancak zaman içinde sosyal konulara, vatan sevgisine ve duygusal derinliklere odaklanmıştır. Gökyüzü, efsanevi sırlar ve yüksek duygular şiirlerinde sıkça işlediği temalardır. Şairin dilinde Farsça tamlamalar ve Arapça kelimelerin bolca kullanımı dikkat çeker.

Faik Ali Ozansoy, Türk sanat müziği şarkılarının söz yazarlarından biridir. Şiirleri, Bimen Şen, Cinuçen Tanrıkorur, Ruhi Ayangil gibi sanatçılar tarafından şarkılaştırılmıştır.

Bürokrat ve eğitimci kimliğiyle de öne çıkan Faik Ali Ozansoy, edebi çalışmalarının yanı sıra Diyarbakır ve Türk edebiyatına katkılarıyla da hatırlanmaktadır. Faik Ali Ozansoy, Türk edebiyatının önemli isimlerinden biri olarak yaşamını sürdürmüş ve eserleriyle Türk kültürüne katkıda bulunmuştur.

Faik Ali Ozansoy’un Eserleri:

Şiir:

Fânî Teselliler (şiirler, 1908)

Temâsil (şiirler, 1913)

Elhân-ı Vatan (şiirler, 1915)

Şâir-i A’zam’a Mektub (manzum, 1923)

Tiyatro:

Payitahtın Kapısında (manzum oyun, 1920)

Nedim ve Lale Devri (manzum oyun, 1950)

Biyografi:

Midhat Paşa (biyografi, 1908)

Güfteleri:

Zaman Olur ki Ânın Hacle-i Visâlinde

Sâhilden Uzaklaştık Elin Şimdi Elimde

Yıldızlı Semalardaki Haşmet Ne Güzel Şey

pasurunsesi

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.