1938 yılında Hançepek Mahallesi’nde dünyaya gelen Margosyan, eğitim hayatına Diyarbakır’da başladı ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde felsefe eğitimi aldı. Öğretmenlik ve müdürlük gibi çeşitli alanlarda çalıştıktan sonra ticarete atıldı, ancak edebi çalışmalarını hiç ihmal etmedi.
Margosyan’ın eserleri arasında özellikle Ermenice ve Türkçe yazdığı öyküler ve denemeler öne çıkıyor. “Mer Ayt Goğmeri”, “Gâvur Mahallesi”, “Tespih Taneleri”, “Söyle Margos Nerelisen?”, “Biletimiz İstanbul’a Kesildi” gibi kitapları ile tanınan Margosyan, 2016 yılında “Tanrı’nın Seyir Defteri” adlı eseriyle de dikkatleri üzerine çekti.
Yazarın, taşra edebiyatının son temsilcisi olarak bilinmesi, onun eserlerinin ve yaşam öyküsünün önemini vurguluyor. Margosyan, birçok gazete ve dergide yazılarıyla da okurlarla buluştu ve özellikle Evrensel gazetesindeki “Kirveme Mektuplar” başlıklı köşe yazıları ile tanındı.
Ancak, 2 Nisan 2022’de sağlık sorunları nedeniyle hayatını kaybeden Margosyan, ardında önemli bir edebi miras bıraktı. Cenazesi 7 Nisan günü Şişli Ermeni Mezarlığı’na defnedilirken, Diyarbakır Kitap Fuarı’nda onur konuğu olarak anıldı.
Mıgırdiç Margosyan’ın eserleri ve yaşamı, Diyarbakır ve Türk edebiyatının önemli bir parçası olarak hatırlanmaya devam edecek.
Eserleri
Mer Ayt Goğmeri (Bizim O Yöreler)
Gâvur Mahallesi
Söyle Margos Nerelisen?
Biletimiz İstanbul’a Kesildi
Dikrisi Aperen (Dicle Kıyılarından)
Tespih Taneleri
Zurna
Çengelli İğne
Kürdan
Tanrı’nın Seyir Defteri
EKONOMİ
21 saat önceASAYİŞ
15 Ekim 2024DİYARBAKIR HABERLERİ
15 Ekim 2024DİYARBAKIR HABERLERİ
15 Ekim 2024DİYARBAKIR HABERLERİ
15 Ekim 2024EKONOMİ
15 Ekim 2024EĞİTİM
15 Ekim 2024