popüler casino siteleri
evden eve nakliyat istanbul evden eve nakliyat
DOLAR 34,2452 0.28%
EURO 37,6376 -0.37%
ALTIN 2.921,730,22
BITCOIN 21239432,09%
Diyarbakır
29°

AÇIK

05:30

İMSAK'A KALAN SÜRE

Diyarbakır Eğitim Sen, 2023-2024 yılı dönem sonu raporunu açıkladı

Diyarbakır Eğitim Sen, 2023-2024 yılı dönem sonu raporunu açıkladı

Diyarbakır Eğitim Sen, Türkiye'deki eğitim sistemi ile ilgili sorunları ele alan 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı Dönem Sonu Raporunu kamuoyuyla paylaştı. Raporda, eğitim sistemindeki sorunlar, özelleştirme ve dinselleştirme çabaları, öğretmenlerin ekonomik sorunları, öğrenci hakları gibi birçok konuya vurgu yapıldı.

ABONE OL
19 Ocak 2024 13:12
Diyarbakır Eğitim Sen, 2023-2024 yılı dönem sonu raporunu açıkladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

19 Ocak 2024 13:12


Kaynak: Ramazan SEYKAN

Raporda belirtilen başlıca konular şu şekilde:

Özelleştirme ve Dinselleştirme Çabaları: Türkiye’de eğitim, kamusal bir hizmet olmaktan çıkarılıp özelleştirilmeye ve dinselleştirilmeye çalışılmaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı ve dini vakıf-derneklerle yapılan protokollerle okulların temel faaliyet alanları değişmekte, öğrenciler bilimsel eğitimden uzaklaştırılmaktadır.

Eğitimin Niteliği ve Eğitim Emekçileri: Eğitim Sen, bütün kademelerde eğitimin niteliğinin yükseltilmesi, çocukların özgür ve sağlıklı bireyler olarak yetiştirilmesi için somut adımlar atılması gerektiğini vurgulamaktadır. Ancak Millî Eğitim Bakanlığı’nın din alanında yoğunlaştırılmış dersler ve politikalarla okulları Diyanetin faaliyet alanları haline getirdiği belirtilmiştir.

Ekonomik Zorluklar: Eğitim emekçilerinin aldığı ücretin yoksulluk sınırı altında kalması, barınma ve ulaşım koşullarını zorlaştırmaktadır. Özellikle seyyanen zam ve ek ders ödemelerinin taban maaşa yansıtılmaması nedeniyle birçok öğretmenin emekli olmak zorlaşmıştır.

Norm Kadro Sorunları: Norm kadro fazlası öğretmenlerin atanması ve yer değiştirme işlemlerindeki sorunlar, plansızlık ve illerde valiliklere bırakılan yetkiler nedeniyle yaşanmaktadır.

Artırımlı Hizmet Puanları Davası: Diyarbakır’da açılan artırımlı hizmet puanları davasının mağduriyeti, Danıştay kararı ve yerel mahkemelerin ret kararıyla devam etmektedir. Eğitim emekçilerinin bu davalarda avukatlık ücretlerinden feragat edilmesi talep edilmektedir.

Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM): Milli Eğitim Bakanlığı’nın meslek liselerinde uygulamaya soktuğu MESEM programı, öğrencilerin işe yönlendirilerek çocuk işçiliğin yaygınlaşmasına neden olmaktadır.

Zorunlu Seçmeli Ders Uygulaması: Tebliğler Dergisi’nde yayınlanan zorunlu seçmeli ders uygulaması, öğrencilerin ilgi ve yetenekleri göz ardı edilerek zorunlu ders seçimlerine yönlendirilmelerine neden olabilir.

Öğretmen Kıyafet Uygulaması: “Beyaz önlük” uygulamasına karşı çıkılarak, öğretmenlerin giyim kuşamına müdahale edilmesine karşı durulmaktadır.

Fiziki Koşullar: Az kalabalık sınıfların öğrenci gelişimine olumlu etkisi olduğu belirtilirken, kalabalık sınıfların öğrencilerin bilişsel, sosyal ve psikolojik gelişimini olumsuz etkilediğine dikkat çekilmektedir.

Diyarbakır Eğitim Sen, bu sorunların çözümü için somut adımlar atılması ve eğitim sistemine dair politikaların gözden geçirilmesi çağrısında bulunmaktadır.

pasurunsesi

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. temadam.com