DOLAR 34,2626 -0.04%
EURO 37,4106 -0.27%
ALTIN 2.917,61-0,35
BITCOIN 22540535,29%
Diyarbakır
28°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Diyarbakır Barosu: ”Diyarbakır’ın doğasını petrole bulamayın”

Diyarbakır Barosu: ”Diyarbakır’ın doğasını petrole bulamayın”

Diyarbakır merkez ve çevre ilçelerinde petrol arama çalışmalarının artması nedeniyle Diyarbakır Barosu yazılı açıklama yaptı.

ABONE OL
11 Mayıs 2024 14:54
Diyarbakır Barosu: ”Diyarbakır’ın doğasını petrole bulamayın”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

23 Nisan 2024 11:58


Kaynak: BASIN BÜLTENİ

Diyarbakır’da 200’den fazla petrol arama ve çıkarma sahalarının açıldığını belirten Diyarbakır Barosu yaptığı yazılı basın açıklamasına”Son 5 yılda Diyarbakır’da 200’den fazla petrol arama ve çıkarma sahası faaliyete geçmiştir ve her ay onlarca yeni petrol arama, çıkarma sahası faaliyete geçirilmektedir.
Petrol sahaları; Diyarbakır’ın tarım arazileri, mera ve ormanlık alanları üzerine kurulmaktadır. Son 5 yılda petrol arama, çıkarma faaliyetleri nedeniyle Diyarbakır’ın tarımsal alan kaybı 35 bin hektardır. Yurttaşların atalarından kalan kadim üretim topraklarını, el koyma yöntemi ile zehir saçan santrallere dönüştürmek; açık bir mülksüzleştirme ve gıda krizinin yaşandığı bu yüzyılda halkın sağlığını ve geleceğini açıkça tehlikeye atmaktır.
Petrol arama ve çıkarma faaliyetleri; ‘ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) Gerekli Değildir’ kararı alınarak uygulanmaktadır. Halk sağlığını ve kamuyu ciddi derecede etkileyen bu faaliyetin, çevreye olan etkisinin tespitine ve alınması gereken tedbirlere dahi gerek görülmeden uygulanması açıkça hukuka aykırıdır.
Petrol kompleks yapısında barındırdığı benzen, toluen, etilbenzen ve birçok heterosiklik ve polisiklik bileşenler ile toksik ve zehirli etki yapmakta, petrolle beraber yeraltından çıkan sıvı ve gazların ise radyoaktif (radyasyon) özelliği bulunmaktadır. Petrolün doğadaki tahribatı 200 ile 500 sene sürebilmektedir.
Yurttaşlardan gelen yoğun şikayet üzerine hukuki işlem başlatılmıştır
Diyarbakır Barosu çevre ve kent hukuku komisyonu’na yoğun şikayetler geldiğini belirterek şunları kaydetti.”Yurttaşlardan gelen yoğun şikayetler üzerine; Baromuz Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu, doğanın talan edildiği bu uygulamalara karşı hukuki süreç başlatmıştır. Bu çerçevede;
-Resmi Gazetede Büyük Ova Koruma Alanı ilan edilen, tarımsal SİT alanı olması nedeniyle çivi dahi çakılamayacak Bismil ve Ergani ilçelerindeki 1.sınıf tarım arazilerinde; hukuksuzca ilan edilen petrol arama, çıkarma faaliyeti işlemlerine karşı Baromuzca iptal davası açılmıştır.
-Çermik ilçesinde Önemli Doğa Alanı (ÖDA) kapsamında kalan bir tarım arazisine ‘ÇED Gerekli Değildir’ işlemiyle yapılması planlanan petrol arama, çıkarma faaliyetine karşı Baromuzca iptal davası açılmıştır.
Petrolün kendisi ve petrol faaliyeti yapan şirketlerin rantı; içecek suyumuzdan, temiz havamızdan ve gıdamızdan daha değerli değildir ! Diyarbakır Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu olarak rant sarmalına karşı şehrimizin doğasını sonuna kadar savunamaya devam edeceğiz. Yetkililere çağrı yapıyoruz; Diyarbakır’ın doğasını petrole bulamayın. Bu talana bir an önce son verin”denildi:

 

 

pasurunsesi

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.