DOLAR 34,3054 0.31%
EURO 37,5445 -0.07%
ALTIN 2.925,561,27
BITCOIN 2152971-0,02%
Diyarbakır
24°

AÇIK

16:02

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

Bu yıl öldürülen gazetecilerin yüzde 30’u Gazze’de

Bu yıl öldürülen gazetecilerin yüzde 30’u Gazze’de

ABONE OL
14 Aralık 2023 12:08
Bu yıl öldürülen gazetecilerin yüzde 30’u Gazze’de
0

BEĞENDİM

ABONE OL

14 Aralık 2023 12:08


Haber: Haber Merkezi

Çalışmaları nedeniyle zulme uğrayan gazetecilere ilişkin yıllık raporunda RSF, 2022’deki 61’e kıyasla bu yıl “görev başında öldürülen gazeteci sayısında genel bir düşüş” olduğunu kaydetti. 

Raporda bu düşüşün güvenlik önlemleri, eğitim ve koruyucu ekipman tahsisi, dikkat ve cezasızlıkla mücadeleden kaynaklandığı ifade edildi. 

Rapor, 1 Ocak-1 Aralık 2023 tarihleri arasındaki verilere dayanarak, dünya genelinde 521 gazetecinin gözaltına alındığını (geçen yıldan 50 daha az), 54’ünün rehin tutulduğunu ve 84’ünün kaybolduğunu belirtiyor.

İsrail-Hamas savaşının başlamasından bu yana Gazze’de 13, Lübnan’da üç ve İsrail’de bir olmak üzere toplam 17 gazeteci görevlerini yerine getirirken hayatını kaybetti.

RSF Genel Sekreteri Christophe Deloire, “Gazze’deki siviller arasında gazeteciler ağır bir bedel ödüyor. Gerçekleri ve gazetecilerin hangi noktada bilerek hedef alındığını tespit etmek için Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne şikâyette bulunduk” dedi.

Toplamda 23 gazeteci savaş bölgelerinde haber yaparken hayatını kaybetti ve bu rakam öldürülenlerin yüzde 51,1’ini gösteriyor. 

Gazze’de İsrail saldırılarında ölüm

Gazze savaşının yanı sıra gazeteciler Kamerun’un kuzeyi, Mali’nin kuzeyi, Sudan, Suriye ve Ukrayna’daki silahlı çatışmaları takip ederken hayatlarını kaybettiler.

2018’den bu yana ilk kez çatışma bölgelerinde öldürülen gazetecilerin sayısı, özellikle İsrail-Hamas savaşı nedeniyle, barış bölgelerinde öldürülenlerden daha fazla. RSF, Gazze Şeridi’nde öldürülen gazetecilerin tamamının İsrail saldırıları nedeniyle öldürüldüğünü belirtti.

 En tehlikeli yer Meksika

84 kayıp gazeteci arasında Meksika, sekizi zorla kaybetme olarak değerlendirilen 30’dan fazla gazetecinin kaybolmasıyla listenin başında yer aldı. Ülke, barış bölgesinde haber yapmak için en tehlikeli yer olmaya devam ediyor.

RSF, gazetecilere yönelik tekrarlanan şiddetin Meksika’da “daha fazla otosansür” yarattığını ve bilgi kara deliklerinin yayılmasına neden olduğunu bildirdi. 

Gazeteciler gözaltında 

Dünya genelinde gözaltına alınan 521 gazeteci arasında Çin, Myanmar, Belarus ve Vietnam vakaların yarısından fazlasını oluşturuyor.

Çin, topraklarında demir parmaklıklar ardında bulunan 121 medya çalışanıyla dünyanın en büyük gazeteci hapishanesi konumunda.

Rapora göre dünya genelinde tutuklu bulunan gazetecilerin yaklaşık dörtte biri ya da yüzde 23’ü Çin hapishanelerinde bulunuyor.

Myanmar’da ise 68 gazeteci “isyan” ve “yalan haber yaymak” gibi suçlamalarla halen hapiste tutuluyor.

Gazeteciler, 20’si blog yazarı olmak üzere 36 gazetecinin gözaltına alındığı Vietnam’da da yetkililer tarafından düzenli olarak hedef alınıyor.

Belarus’ta 39 gazeteci parmaklıklar ardında. Belarus, Çin’den (14) sonra en fazla kadın gazetecinin (10) tutuklu olduğu ülke.

RSF 1995’ten bu yana gazetecilere yönelik şiddet ve ihlallere ilişkin yıllık raporunu derliyor

pasurunsesi

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.