Fabrikasyon üretim araçlarından çıkmayan mini masa ve tabureler halen usta ellerin zanaatkarlığı ile üretilmeye devam ediliyor. Söz konusu eşyaların halen üretilmesine devam edilmesinin temel nedeni ise kimi Diyarbakırlıların geçim kaynağı olarak mesleğine devam etmesi, kimi Diyarbakırlıların ise el emeği zanaatkarlığın yaşatılmaya çalışılarak yeni nesillere ulaştırılmak istenmesi oluyor.
Halen üretimin yapıldığı yerlerin başında ise Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesinde bulunan marangozcular sokağı geliyor. Öte yandan çoğu esnaf Mart ayı ile birlikte gelen talepleri hazırlamak için hummalı bir çaba içerisine girerek, el emeği eşyaları gün boyu üretmeye çalışıyor. Ayrıca Diyarbakır kent genelinde bulunan kıraathane, oyun salonları ve diğer alanlarda kullanılmak üzere ihtiyaç duyulan çeşitli eşyaların her yıl üretilerek satışa sunulduğu esnaflar tarafından belirtiyor.
Ancak marangozcular sokağında uzun yılları aşan bir süredir el üretimi tabure ve mini masa yapan Yılmaz Tosunlu, mesleklerinin mevcut durumundan memnun olmadıklarını ve fabrikasyon imalatlara yenilmek üzere olduklarını ifade ederken, “eskiden bu sokak boydan boya marangocu ile dolu idi. Yaz, kış fark etmeksizin sabah saat 00:08’de çıraklar kepenkleri kaldırır, akşam karanlık bastırıncaya kadar bütün esnaf durmadan çalışırdı. Şimdi burada bir elin parmaklarını geçmeyecek kişi kaldık. Bu durumun temel nedeni ise geçen sürede yeni meslekler çıktığı için çırak bulamamak ve seri fabrika ürünleri ile baş edememek oluyor. Bir fabrikanın yetiştirdiği siparişi biz uzun zamanda teslim ediyoruz. Bu neden ile bu mesleğin son kalıntıları biziz diye biliriz” diye konuştu.
DİYARBAKIR HABERLERİ
26 Nisan 2025DİYARBAKIR HABERLERİ
26 Nisan 2025DİYARBAKIR HABERLERİ
26 Nisan 2025EKONOMİ
26 Nisan 2025ASAYİŞ
26 Nisan 2025DİYARBAKIR HABERLERİ
26 Nisan 2025DİYARBAKIR HABERLERİ
26 Nisan 2025