AMB Başkanı Christine Lagarde’ın bu yaz faiz artırımlarına son verileceğini açıklamıştı ve bu yüzden Bankanın kararı piyasalar tarafından merakla bekleniyordu.
Gösterge mevduat oranı, 1999’da avronun kullanılmaya başlanmasından bu yana görülmemiş bir seviye olan yüzde 4’e yükseltildi. Yeniden finansman oranı ve marjinal borç verme oranı ise yüzde 4,50 ve yüzde 4,75 olarak belirlendi.
AMB, tarihindeki en hızlı ve kapsamlı faiz artırım döngüsünü başlattıktan 14 ay sonra, birçok piyasa oyuncusu tarafından beklenen “duraklamayı” terk etti. Bu karar, fiyat artışlarının hâlâ çok az yavaşlaması üzerine alındı.
Enflasyon tahminleri yukarı yönlü revize edildi
Bankadan yapılan basın açıklamasında, “Enflasyon yavaşlamaya devam ediyor, ancak hâlâ çok uzun süre çok yüksek kalması bekleniyor” dendi.
Banka, 2023 ve 2024 yılları için enflasyon tahminlerini yükselterek, fiyatların bu yıl yüzde 5,6, bir sonraki yıl ise yüzde 3,2 oranında artmasını bekliyor.
AMB, buna karşılık, 2025 yılı için daha iyimser bir tablo çizerek, enflasyonun yüzde 2,1 ile orta vadeli hedefi olan yüzde 2’ye yakın bir seviyede olmasını öngörüyor.
AMB, bir ikilemle karşı karşıya kaldı ve Avro bölgesindeki ekonomik faaliyetler gerçek daralma işaretleri gösterirken, para politikası kararı her zamankinden daha belirsiz hale geldi.
Son aylardaki parasal sıkılaştırma, hane halkı ve işletmeler için borçlanma maliyetlerinde artışa yol açarak, talebi ve dolayısıyla kredi dağılımını etkiledi. Başlangıçta imalat sektörüyle sınırlı olan yavaşlama, gittikçe hizmet sektörüne de yayıldı.
PMI endeksi (satın alma yöneticileri endeksi) 33 ayın en düşük seviyesine ulaştı ve ekonomik faaliyetler 2020 sonbaharından ve pandeminin ilk yılından bu yana görülmeyen bir oranda daraldı.
Enflasyon ve büyüme arasında ikilem
AMB, Avro bölgesi için büyüme tahminlerini 2025 yılına kadar düşürdü. Daha önce beklenen yüzde 0,9’luk büyüme oranının, 2023’te sadece yüzde 0,7’ye ulaşacağı, bunu 2024’te yüzde 1,0 ve 2025’te yüzde 1,5’in izleyeceği tahmin ediliyor. Enflasyon ve büyüme arasındaki bu ikilem son haftalarda Avro bölgesi merkez bankacıları arasında yoğun tartışmalara yol açtı.
İnatçı olduğu düşünülen enflasyon karşısında, AMB Yönetim Kurulundaki tartışmalara bir yılı aşkın süredir hakim olan “şahinler” tarafından da vurgulandığı üzere, yeterince çaba göstermeme riski, çok fazla çaba gösterme riskinden daha büyük görünüyor. Bu nedenle AMB, şirketlerin ve işletmelerin fiyatları yükseltmekten kaçınmaları ve çalışanlarının enflasyonu körükleme eğiliminde olan ücret taleplerini ılımlı hale getirmeleri için ekonomik faaliyetleri sınırlamaya devam etmeyi yeğledi.
AMB’nin basın açıklamasında, “Yönetim Kurulu, AMB’nin temel faiz oranlarının, yeterince uzun bir süre boyunca korunması halinde, enflasyonu mümkün olan en kısa sürede hedefe geri getirmeye güçlü bir katkı sağlayacak seviyelere ulaştığını düşünmektedir” dendi
DİYARBAKIR HABERLERİ
26 gün önceDİYARBAKIR HABERLERİ
24 Mart 2025DİYARBAKIR HABERLERİ
24 Mart 2025EKONOMİ
24 Mart 2025ASAYİŞ
24 Mart 2025DİYARBAKIR HABERLERİ
24 Mart 2025DİYARBAKIR HABERLERİ
24 Mart 2025