Memorial Dicle Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Birsen Aydın, cep telefonu, bilgisayar gibi teknolojik cihazların zararlı etkileri ve korunma yöntemleri hakkında bilgi verdi. Cep telefonunu yoÄŸun kullananlarda ve baz istasyonlarına yakın bölgelerde yaÅŸayanlarda baÅŸ aÄŸrısı, hafıza deÄŸiÅŸiklikleri, sersemlik ve uyku problemleri gibi nöropsikiyatrik ÅŸikayetlerin sık görüldüÄŸünü belirten Aydın, telefonla uzun süre konuÅŸanlarda baÅŸ aÄŸrısı, kulakta ve baÅŸta yanma hissi oluÅŸabildiÄŸini ifade etti. Gebelik dönemindeki kadınlarda ve çocuklarda kontrolsüz akıllı cep telefonu kullanımının migren ve farklı karakterlerdeki baÅŸ aÄŸrılarına neden olabileceÄŸinin yapılan çalışmalarla kanıtlandığını dile getiren Aydın, “İş yaÅŸamının vazgeçilmez parçası olan bilgisayarlar da önemli saÄŸlık sorunlarına yol açmaktadır. Bilgisayarın uzun süre ve kontrolsüz kullanımı, baÅŸ ve eklem aÄŸrısı, iÅŸitme kaybı, sersemlik hissi, baÅŸ dönmesi, sıkıntı, stres ve gerginlik hali ile iliÅŸkili sorunları ortaya çıkarmaktadır. Cep telefonu ve bilgisayar gibi teknolojik cihazların sınırsız kullanımı, kadınları erkeklere göre daha yüksek oranda olumsuz etkiyle karşılaÅŸtırmaktadır” dedi.
“İyi huylu tümör oluÅŸumuna zemin hazırlıyor”
Cep telefonunun, özellikle baÅŸ bölgesinde hafif ÅŸiddette baskı veya yanma tarzında aÄŸrılara sebep olabildiÄŸini kaydeden Aydın, “Bu ÅŸikayetler, kullanıma paralel olarak artmaktadır. Uzun süreli cep telefonu kullanımı, ‘akustik nörinom’ yani sekizinci kafa sinirini çevreleyen dokuda çok az bir ihtimal de olsa iyi huylu tümörlerin oluÅŸumunu tetikleyebilir” diye konuÅŸtu.
“Uyurken telefonla aranızdaki mesafe uzak olsun”
Teknolojinin olumsuz etkilerini en aza indirmek için önerilerde bulunan Aydın, ÅŸunları kaydetti:
“Cep telefonu ile kulaklık takılarak konuÅŸulabilir. Çekim alanının düÅŸük olduÄŸu yerlerde konuÅŸma yapılması sakıncalıdır. Çünkü telefon karşı tarafla iletiÅŸim kurabilmek için daha fazla güç harcar ve bu durum kiÅŸinin daha fazla radyasyona maruz kalmasına yol açar. Uyurken, telefon açık bir ÅŸekilde yastık altında veya baÅŸucunda bulundurulmamalıdır. Telefon yatağın mümkün olduÄŸu kadar uzak bir noktasına konulmalıdır. Bilgisayar başında günlük geçirilen süre 2,5 saati geçmemelidir. İş gereÄŸi gün boyunca bilgisayar başında bulunanlar ise yarım saatte bir mola vermeli, gözleri kırparak kurumayı engellemeli ve bilgisayar ekranına uzun süre odaklanmamalıdır.”